Kanonvraget bag saltholm

Dette vrag er først for nylig opdaget... Sejltiden fra Kastrup havn i vores dykkerbåd er 30-40min. Vraget er en gammel kanonbåd, hvor man stadigvæk kan se de gamle kanoner... Derudover er der ikke meget tilbage af vraget, den ene skibsside er dog pæn og så ligger der nogle store egetræsspander spredt på bunden.... 

Tekst & foto Magnus Lundgren
Charlotte Amalie
som i folkemunde kendes som Kanonvraget. Hun er et velkendt vrag i Danmark og Skåne. I foråret 2002 begyndte man at skrive om dette kanonvrag, som var lidt af en sensation, og som fik godt med spalteplads i både nyhedsmedier og tv. Vi følger vragets dramatiske kontur, og snart når vi noget, som ligner en spids stævn, men det viser sig modsat at være fregattens agterstævn. Den stikker ca. fem meter op fra den lyse sandbund og er den del, som giver det kraftigste udslag på ekkoloddet. Det er ved agter og med blikket vendt fremad, at Charlotte Amalie er mest imponerende. Vraget tegnes tydeligt mod det lyse sand. Her tilfører skibsformen yderligere en visuel dimension til denne dykkedag. Dagens kulmination er nået, og jeg bliver længe ved agterstævnen for at finde kameravinkler, som yder scenen retfærdighed.

Et rev
Da vi starter turen fremover, slår det mig, hvor meget liv der findes rundt om og på vraget. Blåmuslinger, laminaria og fedtmøg har taget bopæl på vraget. Vi møder strandkrabber i kamppositur, klar til strid, talrige tangrejer, og pludselig svømmer en sjov panser-ulk lige foran næsen på mig. Det er sjældent, at den forlader bunden og tager sig en tur midt i vandet. Da Jan var på vraget et forår, sad der en rød stenbiderhan og bevogtede sine æg ude på et kanonrør. Det må have været et syn for guder. I løbet af sensommeren kan der stå enorme stimer af småfisk over vraget, det er ikke klart, om det er tobis eller en anden art.
Midtskibs leder jeg efter en stor kobberkeddel, men kan ikke finde noget, der ligner et kar. Jan Öijeberg fortæller, at kedlen er stor, 50 x 100 centimeter, og blev anvendt til at tilberede mad til de 241 personer, som var om bord. I 2004 gjorde man et forsøg på at bjærge kedlen for at bevare den, men den sad så fast i underlaget, at man måtte give op.

Tidligere fregat
Charlotte Amalie er som sagt en fregat, eller snarere en modificeret fregat eller et såkaldt blokskib. Et 47 meter langt og ni meter bredt smukt og gammelt krigsvrag. Hun står som et Anders And-vrag på hvidt sand på lavt vand og burde kunne få selv de mest rustne vragdykkere til at klappe i hænderne af fryd. Kanonerne er mere spredt ud her end på kanonprammen. Der er tydeligt 16 kanoner på vraget, og der skal desuden findes yderligere ti kanoner eller flere, men de er ikke synlige.
Længere nede mod forenden er hun mere ituslået, og hun stikker ikke så meget op ad sandet. Lidt til en side på bagbordsside stikker et spant op fra sandet, og man kan ikke lade være med at spekulere på, hvad der mon findes nedenunder. Foroven på styrbordsside ligger en pragtfuld kanon helt frilagt og stikker flot ud fra rælingen. Der er oven i købet et åbent hul ind i løbet. Jan forklarer senere, at det var danske arkæologer, som borede løbet op for at kunne fastslå kaliberen på kanonen.
Kanonvragene under de forhold, som jeg oplevede dem, efterlod et minde for livet og en lyst til at komme tilbage. De er også en påmindelse om, at der findes masser tilbage at opdage. Hvem ved? Måske findes der flere kanonvrag i Øresund?

Sværhedsgrad på dette dyk *** ud af fem, hvor fem er det sværeste

Mødested er Kongovej 14 - 2300 kbh. s
skal der lejes udstyr til turen bedes man møde 20 min. før den skrevne møde tid.

Betaling for udstyr samt tur, bedes medbringes i kontanter, ikke kredit kort.

Max dybde ca. 12 meter
Turens varighed ca. 3-4 timer
Husk logbog og certifikat

Krav: PADI Open Water Diver el. lign.

 

Udstyr Pris
Afbalanceringsvest (BCD) / eller dykker computer 100,-
Dragt 100,-
Regulator m. octopus, manometer 100,-
12 l. flaske med luft 100,-
Handsker, Sko, Maske, Snorkel 80,-
Finner 25
*Lygte 50,-
Vægtbælte inkl. vægte 25,-
*Computer zoop fra suunto 100,-
Komplet leje af udstyr til tur med Amager Dykkercenter  295,

* ikke med i komplet sæt udstyr